WONINGISOLATIE: een kleine ingreep - een ingrijpende verbetering

PS-SCHUIMPARELS PUR-SCHUIM MINERALE WOL HUREFOAM

Een van de isolatiematerialen, waarmee een spouw tijdens de bouw, maar voornamelijk achteraf, kan worden gevuld, is Hurefoam.

Dit isolatieschuim wordt met behulp van een injecteerapparaat in een waterig milieu gevormd uit twee componenten: de harscomponent en de hardercomponent. Om de schuimvorming te bevorderen wordt een tenside ("schuimmiddel") toegevoegd.

[isolatie] Doordat in het injecteerpistool een intensieve menging plaatsvindt van de tenside bevattende component en lucht, vindt schuimvorming in het pistool plaats. Vlak voor het verlaten van het pistool wordt de tweede component in gedoseerde hoeveelheid toegevoegd, wat nodig is om de chemische reactie op gang te brengen. Het natte schuim gaat over in een vaste (doch niet harde) cellulaire massa. Deze "scheerschuim"-achtige vorm wordt door middel van perslucht uit het pistool via een vulslang door vulopeningen in de spouw gespoten. Het schuim verlaat in volledig opgeschuimde toestand het injecteerpistool; na-expansie in de spouw vindt dus niet meer plaats.

Bij het naisoleren van spouwmuren worden vooraf in het buitenspouwblad vulopeningen geboord, en wel volgens een zodanig patroon dat een volledige vulling van de spouwruimte wordt bereikt. Bij nieuwbouw is het soms mogelijk de vulopeningen in het binnenspouwblad te boren, voordat deze door de stukadoor worden afgewerkt.

Ook voor dakisolatie is Hurefoam geschikt. In een iets andere samenstelling wordt dit schuim meestal toegepast als vulling tussen de dakpannen en het dakbeschot. Er worden dan om de 6 tot 8 rijen pannen (verticaal) 2 rijen weggehaald, waarna via de ontstane toegangen met een speciale lans ge´soleerd kan worden.

Om zijn isolerende functie optimaal te kunnen vervullen is het noodzakelijk dat het verse schuim de gelegenheid krijgt om te drogen.